DAC ‘t Derde Oor, Veldstraat 1, 2250 Olen, 014/84.87.84, ondernemingsnummer:  BE0864684328
Dierenartsencentrum ‘t Derde Oor

Infofiche puppy

Microchip

Een microchip is een kleine onderhuidse chip met een uniek nummer. Deze kan enkel afgelezen worden met een speciaal toestel. De nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw gegevens, zodat een verdwaalde hond steeds terug naar zijn thuis kan worden gebracht. Normaal moet uw pup al in het bezit zijn van een chip en paspoort op het moment dat u deze aankoopt. De verkoper dient dan de gegevens van de nieuwe eigenaar door te geven aan het DogID. Op deze website kan u nakijken of de gegevens correct zijn: http://www.dogid.be/nl

Vaccinatie

De inentingen worden door ons op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken gegeven. We raden u sterk aan om uw hond daarna jaarlijks te vaccineren zodat hij/zij over voldoende weerstand beschikt tegen bepaalde ziekten. Het type vaccin dat gegeven zal worden is verschillend van hond tot hond. (afhankelijk van risicoprofiel, leeftijd, voorgaande vaccins, reizen, hondenschool,…). In onze praktijk bekijken we ieder dier als een individu.

Ontwormen

Wij adviseren volgend ontwormingsschema voor de pas aangekochte pup: de eerste maal is op een leeftijd van 9 weken. Hierna dient u dit maandelijks te herhalen tot uw pup 6 maanden oud is. Nadien 2 tot 4 keer per jaar, afhankelijk van het risicoprofiel (jacht, reizen,huishond,…). Het ontwormen is van groot belang om uw hond vrij te houden van bepaalde parasieten maar ook om uw hond en kinderen gezond te houden. Een ontwormingsproduct kan u steeds zonder afspraak komen afhalen op de praktijk. Er zijn verschillende producten met een verschillende werking verkrijgbaar. Vraag gerust informatie aan onze dierenartsen of assistenten. Bij groeiende pups is het handig dat u hem/haar even meebrengt naar de praktijk om hem/haar te wegen. Zo kunnen wij steeds de juiste dosis meegeven en werkt u ondertussen ook aan de socialisatie naar de dierenarts toe.

Vlooienbestrijding

Voor de gezondheid van u en uw huisdier is het belangrijk om vlooien preventief te bestrijden. Dit is mogelijk vanaf een leeftijd van 6 weken met aangepaste producten. Er bestaan verschillende manieren voor vlooienbestrijding: een tablet, pipet of halsband. Heeft u nog vragen over de juiste toedieningmethode? Dan kan u steeds terecht bij het team van het Derde oor.

Mondhygiëne

We raden u aan om uw hond van jongs af aan te laten wennen aan het poetsen van de tanden. Dit gebeurt met een speciale tandenborstel en enzymatische tandpasta die ingeslikt mag worden door uw huisdier. Let op: Gebruik nooit humane tandpasta! Er bestaan ook speciale kauwstrips - al dan niet met tandpasta bewerkt - en aangepaste voeding voor een optimale mondhygiëne. Zie ook: infobrochure gebitsverzorging

Vachtverzorging

Er zijn verschillende vachttypes. Deze vereisen elk een andere verzorgingsmethode. Informeer bij uw dierenarts/ assistente of bij een trimsalon voor meer uitleg over de vacht van uw ras.

Voeding

Voor een pup in de groei is het essentieel om een kwalitatieve voeding te verstrekken. Deze bevat hoogwaardige bestanddelen zoals mineralen, vitaminen , eiwitten,… De voeding die wij u aanbevelen is Specific, deze is exclusief verkrijgbaar bij de dierenarts. De voeding is specifiek ontwikkeld voor de essentiële gezondheidsbehoeften van uw hond zoals: gebit, vacht, gewicht, spijsvertering en gewrichten. Voor de jonge hond is er speciale puppyvoeding die geschikt is voor honden tot 1 jaar, daarna kan u overschakelen naar Specific Adult. De voeding is verkrijgbaar voor zowel kleine, middelgrote en grote rassen. Deze voeding draagt bij tot een evenwichtige groei van uw pup.

Gedragstraining en socialisatie

Een goede gedragstraining en vroege socialisatie van uw pup zorgt ervoor dat hij/zij beter kan omgaan met nieuwe situaties, andere mensen en de dierenarts. Maak hem/haar gewoon aan minder gewone aanrakingen zoals aan  oren, mond en tanden. Hierdoor zal een onderzoek bij de dierenarts voor uw huisdier, uzelf en ook voor de dierenarts makkelijker en minder stressvol zijn.

Castratie/ sterilisatie

Heeft u besloten om niet te kweken met uw hond en/of wilt u bepaalde ziektes of gedragsproblemen voorkomen dan kan castratie/sterilisatie nuttig zijn. Op basis van zeer recente studies raden wij aan om dit op een leeftijd van ongeveer 1 jaar te laten doen. Bij een teeftje wil dit zeggen: na de eerste loopsheid. Voor meer informatie en advies hierover kan u terecht bij één van onze dierenartsen of assistenten. Als u gekozen heeft voor deze ingreep houdt u best rekening met het feit dat de stofwisseling van uw hond zal vertragen. Hierdoor kunnen bepaalde rassen in gewicht toenemen. Vraag daarom zeker aan uw dierenarts (of assistente) hoeveel voeding u na de ingreep aan uw hond moet geven.