DAC ‘t Derde Oor, Veldstraat 1, 2250 Olen, 014/84.87.84, ondernemingsnummer:  BE0864684328
Dierenartsencentrum ‘t Derde Oor

Infofiche kitten

Microchip

Een microchip is een kleine onderhuidse chip met een uniek nummer dat gekoppeld wordt aan uw gegevens. De chip kan enkel afgelezen worden met een speciaal toestel. Op deze manier kan de poes gemakkelijk worden geïdentificeerd waardoor het eenvoudiger wordt uw kat terug thuis te brengen wanneer deze bijvoorbeeld verdwaalt. Het chippen van katten is sinds 1 november 2017 verplicht, dit bij verkoop maar ook als u ze weg geeft. Voor meer info over deze wetgeving kan u hier terecht.

Vaccinatie

De inentingen worden door ons gegeven op de leeftijd van 8 en 12 weken.  We raden u sterk aan uw poes ook nadien jaarlijks te blijven vaccineren zodat hij/zij over voldoende weerstand tegen bepaalde ziekten (bv. niesziekte, kattenziekte) blijft beschikken. Afhankelijk van het risicoprofiel van uw poes ( zwerven, showdier, reizen) zal het vaccintype variëren.

Ontwormen

In onze praktijk adviseren we om uw kitten te ontwormen vanaf 8 à 9 weken en dit maandelijks te herhalen tot hij/zij 6 maanden oud is. Nadien raden we aan uw poes 4 keer per jaar te ontwormen (binnenkatten 2x/jaar). Dit is van groot belang omdat op deze manier uw poes, maar ook uzelf (en uw kinderen) vrij blijven van bepaalde parasieten. Het ontwormen kan gebeuren met een tabletje dat uw poes moet innemen of  een pipet dat u moet aanbrengen in de nek van uw poes.  Deze kan u steeds zonder afspraak komen afhalen in de praktijk. Het is handig om te weten welk gewicht uw dier heeft.

Vlooienbestrijding

Voor de gezondheid van u en uw huisdier is het belangrijk om vlooien preventief te bestrijden. Vlooienbestrijding kan vanaf een leeftijd van 6 weken met aangepaste producten. Er bestaan verschillende methodes, in de vorm van een tablet, pipet, spray of halsband. Een pipet moet steeds in de nek (op de huid) aangebracht worden. Let op !! Breng nooit een pipetje bestemd voor de hond aan op uw kat. Uw kat kan hierdoor vergiftigd worden en sterven.

Mondhygiëne

Wij adviseren de tanden van uw kitten te reinigen met behulp van een speciale tandenborstel en enzymatische tandpasta, die geschikt is voor dieren. (Let op: gebruik hiervoor nooit een humane tandpasta!) Deze reiniging kan de vorming van tandsteen en andere kwalen op latere leeftijd beperken.

Voeding

Voor een kitten in de groei is het verstrekken van kwalitatieve voeding essentieel. De voeding moet hoog-waardige bestanddelen bevatten zoals mineralen, vitaminen, eiwitten,… De voeding die wij u aanbevelen is Specific, deze is exclusief verkrijgbaar bij de dierenarts. De voeding is specifiek ontwikkeld voor de essentiële gezondheidsbehoeften van uw kat zoals: gebit, vacht, gewicht, urinewegen en spijsvertering. Voor de jonge poes is er speciale kittenvoeding die geschikt is voor poezen tot 1 jaar, daarna kan u overschakelen naar Specific Adult.

Gedragstraining en socialisatie

Een goede socialisatie van uw kitten zorgt ervoor dat hij/zij beter kan omgaan met nieuwe situaties, andere mensen en dieren. Maak hem/haar ook meteen gewoon aan ongewone aanrakingen (bv. aan oren, mond, tanden,…). Als ze dit op jonge leeftijd gewoon zijn maakt dit een onderzoek bij de dierenarts makkelijker en minder stressvol.

Castratie/ sterilisatie

Heeft u besloten om niet te kweken met uw poes en wilt u bepaalde ziektes of gedragsproblemen voorkomen kan castratie/sterilisatie nuttig zijn. Dit is mogelijk vanaf een leeftijd van 5 à 6 maanden.  Bij vroegtijdige sterilisatie van een kattin kunnen mammatumoren voorkomen worden.  Heeft u gekozen voor deze ingreep, hou dan rekening met het feit dat de stofwisseling van uw kat zal vertragen. Vraag daarom zeker aan uw dierenarts (of assistente) hoeveel voeding u vanaf dan mag geven.  Als u dezelfde hoeveelheid voeding als voor de operatie  blijft geven is de kans groot op het ontwikkelen van overgewicht. Sterilisatie en castratie is bij wet ook verplicht voor u een kat weg geeft of verkoopt.